Важни неща при избора на восъчни основи

публикувана на 20.05.2016 14:41

Летния сезон наближава и ако все още не сте подменили восъчните си основи, то е време да го направите. Както сърцето е двигателя на човешкият организъм, така и основата е сърцето на кошера. Редовната подмяна на восъчните основи обезпечава не само здравето на Вашите пчели, но и гарантира високия добив на мед.

Как да изберем основа за кошера си?
Пазарът предлага разнообразие от видове. Основите се различават както по материала, вложен в производството им, така и по размера и качеството коет...

Какво включват грижите за пчелите?

публикувана на 26.04.2016 16:01

Наскоро сте започнали да отглеждате пчели? Останали сте с впечатление, че пчеларството е лесно начинание? Нека сега Ви убедим, че това не е така.

Пчеларството е трудно начинание дори и за онези, които не отскоро се занимават с това. При положение, че тепърва навлизате в този занаят, необходимо е да сте запознати с грижите и задълженията Ви на пчелар.

Голяма част от задълженията Ви включват - почистване на кошера, монтиране на восъчни основи, допълнително подхранване на пчелните семейств...

Неща, с които да внимаваме при монтажа на восъчни основи

публикувана на 30.03.2016 22:46

Българските восъчни основи са сред най-добрите на пазара. Те се произвеждат от чист ароматен восък и са с ярък златист цвят. Дълбоките клетъчни стени правят основите изключително привлекателни за пчелите. Качествените основи се произвеждат в няколко български града. Поради по трудната направа на дълбоките клетки, повечето производители предпочитат да ги произвеждат с плитки стени. Такива са и повечето на пазара.

Защо е важна редовната смяна на основите?
Редовната замяна на восъчните основ...

Какво представляват восъчните основи?

публикувана на 16.03.2016 22:59

Пчеларството е труден занаят, особено за онези тепърва навлизащи в него. Ако и Вие сте сред тях навярно сте прочели доста материал, преди да вземете решение да се занимавате с пчеларство. Но колко от Вас са запознати с восъчните основи и тяхното предназначение? Това ще се опитаме да проверим сега.

По своята същност восъчните основи представляват восъчни листове. Специфичните им пирамидални вдлъбнатини много наподобяват на дъното на пчелна килийка. Редовната подмяна на восъчните основи несъ...

Болести по пчелите - едно сериозно предизвикателство за всеки пчелар

публикувана на 08.10.2015 22:10

Подобно на хората и пчелите често са податливи на множество заболявания. Едни от най-сериозните болести по пчелите са американския и европейския гнилец, както и вароатозата.

Добре е през преходните месеци, в които пчелите Ви са най-податливи на болести да добавяте и някакво профилактично лекарство към храната им. Макар на пазара да се предлагат множество лекарства за пчели, то това далеч не означава че всичките те са ефикасни.

Дори и при най-малкото съмнение за наличие на болести по Ваш...