Важната роля на пчелната храна

публикувана на 29.07.2015 13:37

Безспорно цветния прашец, както и меда са естествената храна за пчелите, но има периоди в годината, когато те се нуждаят и от допълнително подхранване. Пчеларят изваждайки част от пчелния мед от кошера трябва да осигури на пчелните семейства и някаква алтернативна храна. Тя играе важна роля както за поддържането на основните жизнени процеси в пчелната колония, така и за самото й формиране и развъждане на пчели-майки.

Допълнителната храна, която слагат в кошерите повечето пчелари играе мног...

Болестта Европейски гнилец

публикувана на 21.07.2015 22:55

Десетки са причините за развитие на болести по пчелите, като някои от тях са: неподходящата температурна среда и влажност в кошера, както и простудяването му. Eдно от най-често разпространените заболявания по пчелите е т.нар. – Европейски гнилец. Той е бактериално заболяване засягащо пчелното пило и по точно на ларвите. Обикновено инфекцията се развива докато ларвите са на около 3-4 дни.

Европейският гнилец се предизвиква от няколко микроорганизми обикновено спорообразуващи и неспорообразу...

Прополиса – дар от природата

публикувана на 14.07.2015 14:35

Пчелите са едни от най-добрите работници. В резултат на събрания от пъпките прашец, пчеличките произвеждат не само мед, но и прополис.

Пчелите създават прополис, с цел не само да дезинфекцират кошерите си, но и да запечатат пукнатините в тях. Учените са установили, че вътрешността на кошера може да бъде в пъти по-стерилна дори и от тази в болнична среда. Прополисът безспорно е ефективен антимикробен агент, който често се използва за дезинфекция.

В продължение на векове, хората са ползва...

Полезните свойства на пчелното млечице

публикувана на 07.07.2015 16:14

Пчелното млечице е полезно, както и изключително богато на протеини, липиди, въглехидрати, както и фолиева киселина. То е богат източник на витамините - B1, B2, B6, C, както и на ниацин и пантотенова киселина.

Пчелното млечице има множество полезни свойства, които могат да спомогнат за подобряване цялостното Ви здраве. Ето и част от неговите свойства:
  • Подобрява здравето на мозъка – доказано е, че пчелното млечице стимулира развитието на глиалните клетки, както и невронни стволовите кле...

Монтаж на восъчни основи

публикувана на 30.06.2015 16:19

Както сърцето е душата на човешкия организъм, така и восъчната основа е на кошера. Макар монтажа на восъчната основа да не е трудна задача, тя изисква определена опитност. Обикновено всеки пчелар е измислил и възприел своя технология за монтаж и се стреми да не се отклонява от нея.

За надеждното и качествено прикрепяне на восъчната основа към рамката трябва да се постави правилно предназначената за това специална тел. Преди да монтирате восъчната основа на рамката трябва да се уверите, че ...