Какво включват грижите за пчелите?

публикувана на 26.04.2016 16:01

Наскоро сте започнали да отглеждате пчели? Останали сте с впечатление, че пчеларството е лесно начинание? Нека сега Ви убедим, че това не е така.

Пчеларството е трудно начинание дори и за онези, които не отскоро се занимават с това. При положение, че тепърва навлизате в този занаят, необходимо е да сте запознати с грижите и задълженията Ви на пчелар.

Голяма част от задълженията Ви включват - почистване на кошера, монтиране на восъчни основи, допълнително подхранване на пчелните семейств...

Неща, с които да внимаваме при монтажа на восъчни основи

публикувана на 30.03.2016 22:46

Българските восъчни основи са сред най-добрите на пазара. Те се произвеждат от чист ароматен восък и са с ярък златист цвят. Дълбоките клетъчни стени правят основите изключително привлекателни за пчелите. Качествените основи се произвеждат в няколко български града. Поради по трудната направа на дълбоките клетки, повечето производители предпочитат да ги произвеждат с плитки стени. Такива са и повечето на пазара.

Защо е важна редовната смяна на основите?
Редовната замяна на восъчните основ...

Какво представляват восъчните основи?

публикувана на 16.03.2016 22:59

Пчеларството е труден занаят, особено за онези тепърва навлизащи в него. Ако и Вие сте сред тях навярно сте прочели доста материал, преди да вземете решение да се занимавате с пчеларство. Но колко от Вас са запознати с восъчните основи и тяхното предназначение? Това ще се опитаме да проверим сега.

По своята същност восъчните основи представляват восъчни листове. Специфичните им пирамидални вдлъбнатини много наподобяват на дъното на пчелна килийка. Редовната подмяна на восъчните основи несъ...

Болести по пчелите - едно сериозно предизвикателство за всеки пчелар

публикувана на 08.10.2015 22:10

Подобно на хората и пчелите често са податливи на множество заболявания. Едни от най-сериозните болести по пчелите са американския и европейския гнилец, както и вароатозата.

Добре е през преходните месеци, в които пчелите Ви са най-податливи на болести да добавяте и някакво профилактично лекарство към храната им. Макар на пазара да се предлагат множество лекарства за пчели, то това далеч не означава че всичките те са ефикасни.

Дори и при най-малкото съмнение за наличие на болести по Ваш...

Важната роля на пчелното подхранване

публикувана на 01.10.2015 11:30

В сравнение с останалите насекоми, медоносните пчели имат малко по-необикновени хранителни навици. Пчелите работнички сами си осигуряват част от необходимата им за съществуване храна. Те събират прашец, преработват го и го съхраняват, като по този начин си осигуряват част от нужната им за презимуване пчелна храна.

Когато през пролетния сезон дръвчетата започнат да се разлистват и цъфтят, пчелите успяват сами да задоволят хранителните си нужди. През зимния сезон обаче, когато заделения в ре...