Пчелно подхранване – една от основните задачи на всеки пчелар

публикувана на 23.09.2015 11:06

Всеки майстор-пчелар трябва да знае от какво се нуждаят пчелите му през различните периоди на годината. Осигуряването на качествена пчелна храна в съотношение с правилните количества е една от основните задачи на всеки пчелар.

Събирайки прашец през пролетта, пчелите сами осигуряват в резерв част от така необходимата им храна, но понякога тя недостига. Макар всеки пчелар да знае, че меда е естествената храна за пчелите му, то през някои периоди се налага и допълнително подхранване (когато в...

Болестта - Манова токсикоза

публикувана на 17.09.2015 09:04

За да можете скоростно и ефективно да се справите с всяка болест налегнала Вашите пчели е необходимо не само бързо да я диагностицирате, но и да предприемете своевременни мерки.

Мановата токсикоза не е заразна, макар да е изключително сериозна болест. Обикновено тази болест по пчелите се проявява през зимния и пролетния сезон, но през тях симптомите й не са толкова обострени.

Обикновено тази болест по пчелите се появява в резултат на консумацията на манов мед. Този мед не само вреди на ...

Зимно подхранване на пчели с мед и пудра захар

публикувана на 11.09.2015 08:45

Подхранването на пчелните семейства през зимата е важна задача, която никак не бива да се подценява. Макар пчелите сами да си осигуряват част от необходимата им храна, то тя често не е достатъчна.

В случай, че все още навлизате в пчелния занаят е добре да проучите какви са начините за приготвяне на пчелна храна, както и какви са препоръчителните дози. Един от най-популярните начини за приготвяне на пчелна храна е чрез смесването на пудра захар и мед в пропорции 4:1. За да бъде пълноценна т...

Малки хитринки при пчелно подхранване

публикувана на 02.09.2015 08:58

Грижата за пчелните семейства е важно начинание, с което следва да се заеме всеки отговорен пчелар. Доказано е, че изваждайки мед от кошерите, пчеларите намаляват храната заделена от пчелите в резерв. За да компенсират пчелната популация и да гарантират нейното презимуване е необходимо пчелите да се подхранват с допълнителна храна.

Сред най-добрите заместители на пчелния мед заделен в резерв от пчелите е захарния сироп. Препоръчително е той да не е много гъст, тъй като поради ниските темпе...

Болести при пчелите - причини, типове

публикувана на 25.08.2015 16:20

Болестите по пчелите са сред най-сериозните заплахи, пред които са изправени пчеларите. Както всички останали животни, така и пчелите понякога боледуват. Някои учени смятат, че изменението в климата, в комбинация с липсата на генетично разнообразие в популацията, могат да са сред основните предпоставки за проблем при пчелите.

Пчелите са сред най-активните опрашители, затова тяхното изчезване ще изложи на риск, както оцеляването на някои видове диви растения, така и други култури. Основните...