Тегло

Цена

Восъчни основи

Восъчните основи представляват восъчни листове. Тези основи пчелите надграждат с восък и благодарение на това се получават пчелни пити. На самите восъчни листове от двете страни са гравирани пирамидални вдлъбнатини, които наподобяват дъното на пчелната килийка.

Една качествена восъчна основа трябва да има достатъчна съпротивляемост на разтягане, както и достатъчна здравина. Препоръчтилно е да не се използват пресни восъчни основи, а да се оставят да престоят за известно време, като е препоръчително престоят да бъде от поне 1 месец. След като престоят, восъчните основи са значително по-устойчиви.

Някои от нещата, които трябва да знаете при избор на восъчни основи са:
  • Проверете на светлина симетрията на основите на килийките.
  • Отрежете лента от оснавата и я сложете над пламък. При поднасянето на пламък не трябва да има пушек или черен дим.
  • За да увеличат печалбата си, някои производители добавят към восъка парафин, церезин и други нефтопродукти. По този начин, обаче се намалява еластичността и устойчивостта на основата, когато температурите са по-високи.
  • За да избегнете различни зарази е необходимо восъкът да се извари на температура над 130 градуса, тъй като например за унищожаване на заразата Американски гнилец е нужна температура от над 128 градуса.
При нас можете да намерите още пчеларски инвентар, препарати за пчели, храна за пчели, кошери, пчелни продукти и облекло за пчелари.