Болестта – Манова токсикоза

За да можете скоростно и ефективно да се справите с всяка болест налегнала Вашите пчели е необходимо не само бързо да я диагностицирате, но и да предприемете своевременни мерки.

Мановата токсикоза не е заразна, макар да е изключително сериозна болест. Обикновено тази болест по пчелите се проявява през зимния и пролетния сезон, но през тях симптомите й не са толкова обострени.

Обикновено тази болест по пчелите се появява в резултат на консумацията на манов мед. Този мед не само вреди на пчелите, но и е като отрова за тях.

Обикновено зимния сезон е времето когато пчелите не само, че не могат сами да си осигурят необходимата храна и защита, но и се нуждаят от допълнителни грижи и подхранване. Поради влошеното хранене на пчелните семейства, както и поради липсата на достатъчна храна, пчелите започват да изпитват неразположение и започват да боледуват.

Един от симптомите на болестта – Манова токсикоза е появата на диария. В резултат на нея пчелните семейства започват не само да се разпълзяват из кошера, но и да се опитват да отлетят от него. Това излитане от гнездото никак не се препоръчва през зимния сезон, тъй като през него температурите навън са изключително ниски, а това може да доведе до бързата смърт на пчелите. Коремчето на заболелите, както и на загиналите пчели е подуто и при неговия натиск те отделят кафява и изключително неприятна течност.

Понякога броят на загиналите пчели при по-продължителна зима може да достигне до 30-40%. Мановата токсикоза води не само до пълното отслабване на жизнените функции на пчелите, но и често благоприятства за развитието на по-сериозни заболявания по пчелина.

Според някои лабораторни изследвания – Мановата токсикоза сравнително се различава от чревните заболявания по пчелите. Срокът на лечение при заболелите от болестта е сравнително по-дълъг от необходимия за лечението при чревни заболявания.

За да се справите с болестите по пчелите си трябва да ги захраните не само с качествена храна, но и да им осигурите необходимите лекарствени медикаменти.

Сподели тази статия: