Пчелно подхранване – една от основните задачи на всеки пчелар

Всеки майстор-пчелар трябва да знае от какво се нуждаят пчелите му през различните периоди на годината. Осигуряването на качествена пчелна храна в съотношение с правилните количества е една от основните задачи на всеки пчелар.

Събирайки прашец през пролетта, пчелите сами осигуряват в резерв част от така необходимата им храна, но понякога тя недостига. Макар всеки пчелар да знае, че меда е естествената храна за пчелите му, то през някои периоди се налага и допълнително подхранване (когато вече меда е на изчерпване).

Препоръчителното количество храна на месец варира в зависимост от това дали в кошера има пило или не. Друг фактор определящ количеството храна е силата на пчелното семейство. За да оцелеят през зимния сезон по-слабите пчелни семейства се нуждаят от около 1 кг. храна. При по-силните семейства обаче количеството малко спада, а при тези без пило, тя достига до 500-800 гр. на месец.

Редуването на по-студени с по-топли дни през зимата, провокира по-ранното снасяне на яйца при пчелите, а оттам и до повишаване на тяхната консумация на храна. Затова е добре при температурни колебания да проверявате пчелите си често и редовно да се информирате за количеството храна в запас.

През всеки сезон пчелите се нуждаят от различна храна. Да вземем за пример зимата, тогава пчелите се нуждаят от високо концентрирана храна, чието усвояване да е на 100%. Когато възникне необходимост от подхранване с допълнителна храна през зимата е добре да бъде с храна в твърдо състояние. Друга алтернативна храна през зимата е и твърдо кристализирания мед.

За да спасят своите пчелни семейства, някои пчелари поставят в кошера и пити с мед, държани до преди това на склад. Необходимо е медените пити да се поставят в центъра на кошера, тъй като там концентрацията на пчелите е най-голяма.

На по-късен етап при настъпване на пролетно-подбудителния период можете да подхранвате пчелите си с различни храни, богати на протеини, ензими, минерали и други полезни за пчелите вещества.

Защо да подхранваме пчелите си есента?

Задължително е да подхранвате пчелите си през есента, защото именно тогава те имат най-голяма нужда от това. Необходимостта от допълнително подхранване с пчелна храна възниква в началото на есента, когато цъфтежната растителност малко по-малко започне да намалява, докато не се изчерпа напълно. Липсата на цветен прашец прави пчелите не само слаби, но и податливи на заболявания.
Липсата на пчелна храна често води до загуба на цели колонии. Това от друга страна би могло да нанесе щети за хиляди и дори милиони, особено ако пчеларя се препитава с това и в това се изразява бизнеса му.
Не забравяйте есенното подхранване, тъй като веднъж пропуснато, то не би могло да се навакса. При допълнителното захранване не важи мотото – „по-добре късно, отколкото никога“. Понякога дори и малкото закъснение може да има пагубен ефект. А нима бихте искали това да се случи?
Добре е да сте наясно, че веднъж влошено здравето на пчелите Ви трудно се възстановява. Подсилването на пчелите Ви може да обхване не само дълъг период от време, но и това да Ви струва много пари. Ако не сте готови да подходите сериозно и отговорно към задълженията си на пчелар, по-добре изобщо не се захващайте с това.
В случай, че се питате – откъде мога да си набавя пчелна храна? – то сега ще разберете и това. Най-добрият вариант за Вас е да си закупите готова храна, било то твърда или течна храна за пчели. Не Ви препоръчваме да я приготвяте сами, тъй като липсата на опит несъмнено ще даде отражение. Двата типа храна можете да поръчате, както от интернет, така и да закупите от всеки физически пчеларски магазин.

С какво да подхраним пчелите си?

На пазара се предлага разнообразие от пчелни храни, но как да изберете такава, която напълно да съответства на нуждите на пчелите Ви? – сега ще разберете това.

През есента, когато температурите са все още положителни най-добре е да подхранвате пчелите си с течна храна. Така е, защото тази храна се усвоява не само по-лесно, но и е богат източник на всички необходими за медоносните пчели минерали, витамини, ензими, и др.

С настъпването на зимния сезон и рязкото спадане на температурите е редно да се премине на друг тип храна т.нар. твърда храна за пчели. Нашия съвет е такъв, тъй като течната храна замръзва при по-ниски температури и по този начин губи своите хранителни качества.

Видове допълнително подхранване

Допълнителното подхранване се реализира през пролетния и есенния сезон. В зависимост от това каква е неговата цел, то бива 2 вида – за допълване на запасите и подбудително. Известен е и един трети тип подхранване – т.нар. лечебно. То се осъществява с цел лечение на болести по пчелина и профилактика.

В зависимост от сезона и целта на подхранването, то може да се реализира по 2 начина – с помощта на твърда пчелна храна или с помощта на течна пчелна храна. Всяка от тях е богат източник на хранителни вещества и се препоръчва за определен сезон.

Подбудителното пролетно подхранване се реализира 50-60 дни преди започване на първата паша. Целта на този тип е да поддържа инстинкта за размножаване на младите пчели. Подхранването дава отлични резултати при добре развити, здрави и силни пчели, заредени с достатъчно количество мед и прашец в кошера.

Подхранването през есента е свързано с допълването на запасите. В случай, че наистина отглеждате пчели от няколко месеца, то е твърде вероятно да незнаете, че изваждането на меда намалява хранителния запас на пчелите и така застрашава оцеляването им през зимния сезон. При зимно подхранване се препоръчва избора на твърда храна за пчели, тъй като тя е не само устойчива на температурни колебания, но и не замръзва при отрицателни температури. Целта на този тип подхранване е да спаси пчелите от смърт в резултат на глад. Такова подхранване се прави на всеки 10-20 дни, в зависимост от осигуреното количество храна и силата на пчелите.

В случай, че все още имате някакви въпроси по отношение на допълнителното подхранване, то не се двоумете, да отскочите до нашия пчеларски магазин и да научите и закупите всичко необходимо.

Сподели тази статия: