С какво се хранят пчелите през зимата?

Отскоро отглеждате пчели? Питате се с какво трябва да ги захранвате, когато настъпи есенния и зимния сезон. В такъв случай несъмнено отделете няколко минути, за да прочетете тази публикация. Гарантираме, че наистина ще Ви е от полза.

През пролетта и лятото пчелите се хранят предимно с цветен прашец и нектар. С настъпването на есента се прекратява и притока на храна в кошера, така необходима за съществуването на всяка пчела. С намаляването на притока пчеличките са принудени да задоволяват своите нужди хранейки се с натрупания в кошера мед.

Пчеларите от своя страна отваряйки кошера и изваждайки част от меда намаляват този натрупан запас. Това от своя страна поражда необходимостта от допълването на кошера с храна. Нейният тип може да избере всеки пчелар, стига разбира се да е добре запознат с предимствата и недостатъците на всеки един от тях.

Един от вариантите, сред които можете да изберете е допълнителното подхранване с течна храна за пчели. Същата можете да откриете както във всеки пчеларски магазин, така и да я приготвите сами. В случай, че решите да си я приготвяте сами за целта ще са ви нужни захар и вода. Съотношението на захарта и водата необходими за приготвянето на захарния сироп са 2:1. Хубаво е да знаете, че течната храна в т.ч. и захарния сироп замръзват при по-ниски температури.

Друг вариант допълнително подхранване е това с твърда храна за пчели. Пазарът предлага най-разнообразни видове пчелна храна, така че едва ли ще бъдете затруднени с избора на най-подходяща за пчелите си. Освен предлаганата на пазара твърда храна, такава можете да приготвите и сами използвайки лесната рецепта за медено тесто.

Какъвто и тип храна за пчели да изберете, предварително се уверете, че тя е богата на всички необходими за пчелите минерали, витамини, ензими и други.

В случай, че още не сте си закупили пчелна храна, то не губете повече време, а направете своята поръчка още сега от нашия онлайн пчеларски магазин.

Сподели тази статия: