Как да защитим пчелите си през зимата?

Есенният сезон отмина, а зимния вече „чука“ на вратата. В случай, че отскоро отглеждате пчели, то навярно не знаете, че именно зимата пчелите са най-податливи на какви ли не болести, зарази и вируси.

С поетапното намаляване и изчерпване на естествената храна пчелите започват да отслабват, да боледуват, и понякога дори загиват. За да се ограничи риска от това, трябва не само да вземете навременни мерки, но и да сте наясно с всички задачи, които ви предстоят като например – допълнително подхранване с твърда храна за пчели, добро уплътняване на кошерите, третиране на пчелите с лекарства и профилактични средства, и други. Всяка една от посочените задачи има жизненоважно значение за оцеляването на пчелите през зимния сезон.

Навярно се питате: Защо се налага да подхранвам пчелите си, те нямат ли достатъчно запас в кошера си?

Като пчелар с не много опит е напълно нормално да си задавате този въпрос. Макар пчелите да заделят известно количество от събраното през топлите месеци, то далеч не им е достатъчно, за да презимуват. Заделеното е недостатъчно и това е факт. Допълнително за недостатъчността му допринасяте и вие изваждайки мед от кошера. Това изваждане води не само до намаляване на хранителния запас, но и до изчерпването му.

Това изчерпване от своя страна води до слабост, податливост на болести и дори смърт при пчелите. За да подсилите и защитите пчелите си е редно на мястото на извадения мед да добавите друга пчелна храна с подобни на меда характеристики. Невъзможно е постоянно да вземате без да давате нищо.

Запомнете, че не бива да пропускате допълнителното пчелно подхранване, тъй като това рано или късно ще окаже своя негативен ефект. Дори и някак си пчелите ви да успеят да презимуват в началото на пролетта, те със сигурност ще загинат.

Не позволявайте пчелите ви да загинат от глад. Подхранете ги навреме и си осигурете една богата медна реколта през идващата година.

Сподели тази статия: