Какво ядат пчелите?

Пчелите са насекоми, които са чувствителни към цветята и разчитат на своето зрение, за да намерят храна. Научете в тази статия защо някои пчели пият нектар и защо други пчели събират прашец.

Пчелите се изследват и наблюдават най-често, когато се хранят. Това е процесът на намиране на храна и вода. Пчелите могат да летят до десет километра в търсене на храна и може да са доста далеч от дома си, когато ги забележите във вашия двор. И тъй като има много видове пчели, отговорът на въпроса „Какво ядат пчелите?“ има много различни отговори. Ето какво трябва да знаете:

Защо пчелите искат точно моята храна?

Пчелите биват привличани от аромата на захар. Има най-различни десерти, които съдържат захар и са в различна форма – течна, твърда. Колкото е по-захарен продукта и особено, ако е в течна форма, толкова е по-сигурно че ще забележите пчели около вас. Това е причината пчелите да се срещат на пикник или в градината ви, бръмчащи около динята, безалкохолните напитки и гроздето. Пчелите обикновено не са агресивни, когато търсят храна или вода, но те могат да ужилват, когато се почувстват в опасност, което може да ги направи нежелани и неприятни гости.
Въпреки че вашите сладки лакомства може да са привлекателни за пчелите, повечето пчели използват прашец и нектар като хранителен източник. Пчелите събират прашец и нектар от цветята, за да хранят ларвите и другите членове в кошера. Нектарът е сладка течност, произвеждана от цветята с цел привличане на пчели и други животинки.

Как пчелите знаят кои растения да посетят?

Пчелите разчитат на своето зрение, за да намерят подходящи за опрашване цветя. Те виждат цветове в спектъра, вариращи от ултравиолетово до оранжево, но не виждат червено. Цветето се представя на пчелите с цветни венчелистчета, много от които имат лъскави ултравиолетови петна, които хората не могат да видят, без да използват специално оборудване. Подобно на светлините на пистата на летището, тези ултравиолетови петънца насочват пчелите към нектара.
Много важна е и формата на цветето. Някои цветя имат плоски площи за лесно кацане на пчелите, а други имат сложни модификации, за да гарантират, че прашецът ще бъде събран именно от пчелите, а не от други насекоми.

Как се хранят пчелите, ако никога не напускат кошера?

Пчелите-работници пият нектара и го съхраняват във вътрешен контейнер в своя организъм. След това те летят обратно към кошера и прехвърлят нектара на други пчели, които не напускат кошера. Това е процес, който се нарича трофалаксис.

Как пчелите правят мед от нектар?

Пчелите смесват нектара с ензими и го изсипват в клетка в питата, където той остава изложен на въздух за известно време, позволявайки част от водата да се изпари. Пчелите помагат на процеса като самите те създават вятър, размахвайки крилата си. Полученият краен продукт е това, което наричаме мед. Клетката в питата, съдържаща мед, по-късно се запечатва с пчелен восък и се съхранява за бъдеща употреба.

Как пчелите събират прашец?

Прашецът е жълтеникаво или зеленикаво прахообразно вещество. Може да е много лепкаво. Същевременно пчелите имат много малки косъмчета по тялото си. Прашецът се придържа към тези косъмчета, докато те са в контакт с цветето. Движението на пчелата около вътрешността на цветето го кара да вдига прашеца във въздуха и така полепва по-лесно за тялото. След като вече имат прашец по космите на тялото си, пчелите го преместват в специална зона на задните си крака.

Какво ядат пчелите преди да станат възрастни?

Те смесват прашеца с малко нектар, за да образуват високо протеинова хранителна смес, наречена пчелен хляб, която се използва за хранене на незрелите пчели, наречени ларви.

Ако пчелите само събират храна, как тогава растенията се опрашват?

Докато пчелите се движат от цвете към цвете, те разпространяват прашец над много различни растения, включително важни храни като зеленчуци, плодове, ядки и други растения, отглеждани за семена и храна за животни. По този начин се извършва опрашването.

Как се хранят африканските медоносни пчели?

Съществуват доказателства, че африканските медоносни пчели прекарват повече време за събиране на прашец, отколкото европейските пчели, защото се нуждаят от допълнителен протеин. Той им служи при произвеждането на повече пчели. Те стават по-рано, работят до по-късно и посещават повече растения, отколкото европейските пчели. Африканските медоносни пчели често продължават да се хранят до късно през нощта на лунна светлина.
По време на тежки моменти, когато храната не е лесно достъпна, пчелите понякога нападат други, по-слаби пчелни колонии, за да откраднат мед. Африканските пчели имат забележителна тенденция да нахлуват в други колонии, особено в периоди на суша или глад.

Пчелите имат ли нужда от вода, след като нектарът е течен?

В допълнение към храната, пчелите събират вода за охлаждане на вътрешността на гнездото в горещи дни. Те също използват вода за разреждане на меда, когато хранят ларвите си.

Пчелната кралица яде ли същата храна като пчелите-работници?

Докато по-голямата част от ларвите на пчелите ядат мед, има определени ларви, които са избрани да станат бъдещи кралици. Тези незрели пчели се хранят с вещество, наречено пчелно млечице. Пчелното млечице е бял секрет, произвеждан от млади пчели-работници. Тъй като избраните пчели за кралици се хранят само с пчелно млечице, те растат бързо и стават два пъти по-големи от обикновената пчела.

Как се хранят пчелите през зимата?

Изхранването на пчелите през зимата е изключително важно за самите животинки. През активния сезон те се хранят основно с меда, който е в течна форма. Неговото съдържание е основно от фруктоза, глюкоза и захароза.

Поради този факт много пчелари предпочитат да залагат на течната храна, която дават на своите пчели през зимата. Една част от тях захранват пчелите директно със същия мед, който са консумирали през лятото.

Друга част от пчеларите дават твърда храна – захар. Идеята е да спестят от количеството на произведения мед и да подхранят пчелите с храна, която е близка по състав на меда. Всъщност захарта и медът са далеч от продукти с еднакви съставки, а по-скоро са два продукта със сходни характеристики. Предполагам всеки ще направи разлика, когато се храни със захар и с мед, нали така. А да не говорим за здравословните ползи от това.

Трета група от пчелари дават отново твърда храна, но по-скоро закупена от специализирани магазини като нашия. В тях може да откриете богата на витамини и минерали готова твърда храна, която съдържа отново познатите захароза, глюкоза и фруктоза. Тази храна някои от тях я смесват с меда за още по-добър ефект. Ползите от това не са доказани, както и вреди не е ясно дали има.

Важното е случая е, че ако се доверите на храна за пчели, която да закупите от магазин, е добре да проучите какво съдържа, в какво съотношение и да се допитате до мнение на специалисти. Особено в днешно време, когато във въздуха и почвата има всякакви отрови и химикали, които малко или много повреждат ДНК-то на пчелите. Сами виждате, че ако се продължава така, те ще получат статут на защитен вид.

Ако купувате течна храна, внимателно подберете производителя и проучете още по-внимателно състава, защото понякога тази храна въобще не е удачен вариант. Винаги може да получите експертно мнение от нас за вашите въпроси, свързани с грижите за вашите пчели!

Сподели тази статия: