Стимулативната пита и защо тя е задължителен елемент в захранването на пчелите

Пчелите са уникални същества поради множество причини. Една от най-съществените сред тях е фактът, че пчелите успяват сами да си осигуряват огромно количество от необходимата им дневна доза храна. Едновременно с това обаче опитният пчелар е наясно, че той също трябва да направи необходимото, за да осигури допълнителни хранителни вещества на насекомите. Например, с изваждането на меда от кошера, вие всъщност отнемате част от храната на пчелите. Нещо повече – през зимния период те се нуждаят от допълнително подхранване не само защото се нуждаят то повече енергия, но и защото излизането навън в ниски температури може да доведе до фатален край за пчелите. На практика, осигуряването на допълнителна храна за пчелите е сред основните задължения на отговорния пчелар. Добрата новина е, че днес пазарът е достатъчно богат на различни продукти за тази цел. Съществува качествена течна и твърда храна, с която можете да подхраните пчелите и по този начин да си осигурите гаранция, че ще съхраните кошера си пълен. Сред твърдите храни за пчели изключително значима роля изиграва така наречената стимулативна пита. Какво представлява стимулативната пита и защо е толкова важна за вашите пчели ще разберете в детайли в днешния ни материал.

Стимулативна пита – същност

Стимулативната пита е вид храна за пчели. Тя спада към категорията на твърдите храни. Стимулативната пита обикновено представлява комплекс от разнообразни по своите свойства хранителни вещества. Качествената стимулативна пита задължително включва елементи, които допринасят за подсилването на пчелния организъм, без да нарушава баланса му, но за сметка на това да осигурява пълното задоволяване на вкусовите предпочитания на пчелата. Стимулативната пита е вид смес, като обикновено в нея попадат следните хранителни вещества: захарен сироп, ензимен комплекс, протеини – най-често соеви – минерали и витамин и разбира се, любимата за пчелите захар от цвекло.

Кое е особеното на стимулативната пита в сравнение с останалите видове храни?

Особеното и отличаващото от останалите видове храни за пчели при стимулативната пита се крие главно в универсалния й характер. На първо място, хранителните вещества в питата са подходящи за консумация през цялата година, тоест без значение от конкретния сезон и климатични условия. На второ място, стимулативната пита е подходяща за цялото семейство. На практика, с една такава пита можете да изхраните целия кошер от пчели. Тези два фактора превръщат стимулативната пита в една от най-предпочитаните и качествени покупки за захранване на пчелите от наистина информираните и отговорни пчелари.

Стимулативната пита – предимства и ползи

А сега нека се запознаем и с конкретните ползи от подхранването на пчелите със стимулативна пита. Ако се сдобиете с такава от сертифициран производител на пчелни продукти и аксесоари можете да разчитате на следните й предимства:
  • Изключително ефикасен и с доказани качества стимулатор за цялото високопродуктивно семейство от пчели.
  • Най-добрият естествен стимулатор за имунната система на вашите пчели.
  • Създава надеждна превенция срещу почти всички видове заболявания, характерни за пчелите.
  • Източник на аминокиселини и първокласен протеин, които в комбинация дават невероятно голямо количество енергия за пчелите, необходимо им по време на медосбора.
  • Стимулативната пита е топ продукт с екологичен състав. Пчеларите често я наричат храна от пчелите за пчелите.
  • Подпомага майката пчела по-добре от почти всеки друг хранителен продукт на пазара.
  • Поддържа организма на пчелите и удължава значително живота им дори в сурови климатични условия.
Напомняме ви, че предимствата на стимулативната пита са гарантирани единствено ако тя е закупена от надежден източник, специализиращ в производството на продукти за пчели. Не правете компромис с качеството на храната, която предлагате на кошера си точно както не правите компромис с меда, който поставяте на трапезата си у дома!

Сподели тази статия: