Стимулативната пита и защо тя е задължителен елемент в захранването на пчелите
Пчелите са уникални същества поради множество причини. Една от най-съществените сред тях е фактът, че пчелите успяват сами да си осигуряват огромно количество от необходимата им дневна доза храна. Едновременно с това обаче опитният пчелар е наясно, че той също трябва да направи необходимото, за да осигури допълнителни хранителни вещества на насекомите. Например, с изваждането…
Какво ядат пчелите?
Пчелите са насекоми, които са чувствителни към цветята и разчитат на своето зрение, за да намерят храна. Научете в тази статия защо някои пчели пият нектар и защо други пчели събират прашец. Пчелите се изследват и наблюдават най-често, когато се хранят. Това е процесът на намиране на храна и вода. Пчелите могат да летят до десет километра в търсене…
Всичко важно за храната за пчели с тимол и протеини
Храната за подхранване на пчелните семейства заема ключово място сред инвентара на всеки пчелар. Това, разбира се, важи с пълна сила през пролетта и есента, но като цяло е хубаво по всяко време да разполагаме с качествена храна за пчели. Тя се характеризира с редица жизненоважни за кошерите ни свойства, които далеч не се изчерпват с подхранване. Разбира се,…
Как да защитим пчелите си през зимата?
Есенният сезон отмина, а зимния вече „чука“ на вратата. В случай, че отскоро отглеждате пчели, то навярно не знаете, че именно зимата пчелите са най-податливи на какви ли не болести, зарази и вируси. С поетапното намаляване и изчерпване на естествената храна пчелите започват да отслабват, да боледуват, и понякога дори загиват. За да се ограничи риска от това, трябва…
Рецепти за захарен сироп като храна за пчелите
Захарният сироп може да бъде направен в три различни формули, всяка от които има собствено специално предназначение и се използва в определено време на годината, което ще опиша по-долу. Използването на мерителни чаши няма да е най-удачно. Мислете и пресмятайте в килограми. Препоръчваме да използвате бяла гранулирана захарна тръстика, ако е възможно. Избягвайте кафява захар, бита…
С какво се хранят пчелите през зимата?
Отскоро отглеждате пчели? Питате се с какво трябва да ги захранвате, когато настъпи есенния и зимния сезон. В такъв случай несъмнено отделете няколко минути, за да прочетете тази публикация. Гарантираме, че наистина ще Ви е от полза. През пролетта и лятото пчелите се хранят предимно с цветен прашец и нектар. С настъпването на есента се прекратява и притока…
Пчелно подхранване – една от основните задачи на всеки пчелар
Всеки майстор-пчелар трябва да знае от какво се нуждаят пчелите му през различните периоди на годината. Осигуряването на качествена пчелна храна в съотношение с правилните количества е една от основните задачи на всеки пчелар. Събирайки прашец през пролетта, пчелите сами осигуряват в резерв част от така необходимата им храна, но понякога тя недостига. Макар всеки пчелар да знае, че меда е естествената храна…
Болестта – Манова токсикоза
За да можете скоростно и ефективно да се справите с всяка болест налегнала Вашите пчели е необходимо не само бързо да я диагностицирате, но и да предприемете своевременни мерки. Мановата токсикоза не е заразна, макар да е изключително сериозна болест. Обикновено тази болест по пчелите се проявява през зимния и пролетния сезон, но през тях симптомите й не…
Пчелният прашец – богат източник на витамини, минерали и аминокиселини
Днес пчелният прашец освен естествена храна за пчелите се включва и в съдържанието на някои хранителни добавки, тъй като изобилства от ценни хранителни вещества. Събирайки цветен прашец и хранейки се с него, пчелите си осигуряват не само пълноценно съществуване, но и поддържат естествените си жизнени процеси като развитие, растеж и размножаване. Проучванията показват, че цветният прашец влияе добре не…
Болести при пчелите
Подобно на другите животни и медоносните пчели често са податливи на редица заболявания. Болестите се различават по своята тежест, но всяка от тях може да бъде предотвратена и контролирана. Такова управление включва познаване и разпознаване на симптомите на отделните болести, редовно инспектиране на пчелните колонии, и предприемане на своевременни мерки при наличие на болести по пчелите. Повечето антибиотици са ефективни при предотвратяване на болести…
Болестта Европейски гнилец
Десетки са причините за развитие на болести по пчелите, като някои от тях са: неподходящата температурна среда и влажност в кошера, както и простудяването му. Eдно от най-често разпространените заболявания по пчелите е т.нар. – Европейски гнилец. Той е бактериално заболяване засягащо пчелното пило и по точно на ларвите. Обикновено инфекцията се развива докато ларвите са на около 3-4…
Монтаж на восъчни основи
Както сърцето е душата на човешкия организъм, така и восъчната основа е на кошера. Макар монтажа на восъчната основа да не е трудна задача, тя изисква определена опитност. Обикновено всеки пчелар е измислил и възприел своя технология за монтаж и се стреми да не се отклонява от нея. За надеждното и качествено прикрепяне на восъчната основа към рамката трябва да се…
Полезните свойства на пчелното млечице
Пчелното млечице е полезно, както и изключително богато на протеини, липиди, въглехидрати, както и фолиева киселина. То е богат източник на витамините – B1, B2, B6, C, както и на ниацин и пантотенова киселина. Пчелното млечице има множество полезни свойства, които могат да спомогнат за подобряване цялостното Ви здраве. Ето и част от неговите свойства:…
Полезни свойства на меда
Още в Древен Египет меда е всеизвестен със своите лечебни свойства. Той е един много универсален и уникален продукт, и неговата уникалност се крие именно в полезните му свойства. Не е случаен и факта, че голяма част от диетолозите препоръчват захарта да се замени точно с мед. Факт е че той съдържа около 70 полезни вещества благоприятстващи цялостното функциониране…
Прополисът и неговите свойства
Още от древни времена прополиса е бил известен със своите защитни и терапевтични свойства. Прополисът по своето същество представлява смолисто вещество събрано от пчелите най-вече от цветя и листни пъпки. Цветът му обикновено е жълто-зелен до кафяв или тъмно червен. Вкусът на прополиса обикновено е горчив. В днешно време над 300 биологично активни вещества се извличат именно от…